Entry-header image

Zadar

Zadar - Pozdrav suncu

Najveći grad u regiji može se pohvaliti titulom europske destinacije 2016. godine.  Zadar nije samo turistička destinacija već  jedna od žila kucavica dalmatinske obale.

Posebna karakteristika grada je njegovo tisućljetno, urbano postojanje zbog čega je jedan od najstarijih gradova na širem jadranskom području. Njegovoj dugoj poviješću svjedoče brojni kulturno-povijesni spomenici od kojih svaki priča priču o jednom vremenu.

Stari grad je smješten na poluotoku, a opasan je bedemima  koji su dio UNESCO-ove  Svjetske baštine. Unutar zidina nalaze se nizovi šarmantnih uličica isprekidanih trgovima i srednjovjekovnim crkvama.

Jednako zanimljivi su i suvremeni umjetničko kulturni spomenici koji su postali zaštitni znak grada. Smješteni na Rivi,  šetnici uz more, posjetitelji mogu uživati u fuziji čovjekovog stvaralaštva i prirode. Morske orgulje po cijele dane  sviraju melodije valove, a idealno vrijeme za posjetu jest u vrijeme zalaska sunca, kojeg je poznati američki režiser Alfred Hitchcock proglasio najljepšim na svijetu. Odmah uz  Morske orgulje nalazi se i Pozdrav suncu, svjetlosna instalacija koju je nabolje posjetiti tijekom večernjih sati.