Entry-header image

Okusi Dalmacije u Hotelu Pinija: Tradicija, Mediteran i vrhunska gastronomija

Dalmatinska kuhinja nije samo prehrana – to je filozofija. To je život uz more, sunce i maslinike, gdje se hrana priprema s pažnjom, jednostavnošću i dubokim poštovanjem prema prirodi. U njezinu središtu nalaze se svježe namirnice s kopna i mora, obilje maslinovog ulja, bilja poput ružmarina i lovora, te spor ritam kuhanja, koji omogućava okusima da se razviju u punini. Dalmatinska kuhinja nije tek niz recepata – ona je zrcalo života ovdašnjih ljudi, utjelovljenje mediteranske filozofije prehrane, u kojoj dominiraju jednostavnost, lokalne namirnice i autentičnost.

Dalmatinska jela proizlaze iz suživota s prirodom. Ribe se jedu onakve kakve se ulove – najčešće na gradele, sa samo malo maslinova ulja, morske soli i grančicom ružmarina. Povrće, poput blitve, tikvica i rajčice, priprema se „na lešo“ kako bi zadržalo svoju punoću okusa. Mesna jela, osobito ona iz zaleđa, zahtijevaju dugotrajnu pripremu: janjetina ispod peke, pašticada s domaćim njokima, variva s mahunarkama i korjenastim povrćem. Kuhanje ovdje nikad nije bilo samo funkcionalno. Bilo je i ostalo društveni ritual – vrijeme kad se obitelj okuplja, kad se priča, smije i dijeli.

Hotel Pinija: Prozor u mediteransku gastronomiju

Smješten u mediteranskom okruženju borove šume u Petrčanima, Hotel Pinija prirodno nastavlja ovu kulinarsku priču – spajajući autentičnu dalmatinsku tradiciju sa suvremenim kulinarskim pristupima. Ono što Hotel Piniju izdvaja nije samo raznolikost gastronomske ponude – već promišljenost. Svako jelo, svaka večera i svaki meni oblikovani su s idejom kulturnog iskustva kroz hranu.

Hotel Pinija ne nudi samo obroke. Nudi priče, mirise, okuse djetinjstva, ali i uzbudljive, svježe pristupe koji poštuju podrijetlo.

Dalmatinska večer u restoranu Mediteran – večera s pričom

U srcu hotelske ponude nalazi se restoran Mediteran, koji na buffet principu nudi obilan, bogato raznolik izbor jela. No, iza te forme krije se duboka briga o kvaliteti i autentičnosti. Posebno mjesto zauzima Dalmatinska večer uz glazbu uživo. To nije tek večera – to je kulturni događaj u malom. Gosti tada imaju priliku doživjeti cijeli niz izvornih dalmatinskih specijaliteta u formi koja podsjeća na starinske obiteljske proslave. Na jelovniku Dalmatinske večeri možete pronaći:

  • Pašticada s domaćim njokima – sporo pirjano marinirano goveđe meso u vinu, octu i začinima
  • Lešo blitvu s krumpirom – jednostavno, autentično, iz srca Dalmacije
  • Salatu od hobotnice – s kaparima i limunom
  • Dagnje na buzaru – u laganom umaku od vina, češnjaka i peršina
  • File tune na grilu – serviran na posteljici od rikole
  • Slane srdele, domaći sir i dalmatinski pršut
  • Domaće slastice – autentične i svježe pripremljene

Sve je to pažljivo dekorirano i aranžirano, pretvarajući buffet u galeriju okusa i boja. Jer ovdje – kuhinja nije samo zanat, već umjetnost koja priča priču Mediterana.

Kantun – Mediteranska lakoća, urbana nota

Smješten tik uz plažu, restoran Kantun utjelovljuje filozofiju mediteranske lakoće – bez žurbe, s pogledom na more i s okusima koji bude osjetila. Ovdje se spajaju dalmatinski šarm, talijanska profinjenost i moderan, urbani pristup brzom obroku.

Restoran Kantun je idealno mjesto za one koji žele lagan, ali ukusan obrok između kupanja i sunčanja, uz čašu dobrog vina ili koktel. Jelovnik je osmišljen tako da zadovolji različite ukuse, a temelji se na jednostavnim, ali svježim sastojcima.

  • Bruschette Caprese – klasična talijanska kombinacija rajčice, mozzarelle i svježeg bosiljka na hrskavom kruhu s maslinovim uljem – idealno za lagani zalogaj uz čašu vina.
  • Pržene lignje – hrskave, zlatne, servirane uz domaći umak
  • Wok s kozicama i tjesteninom – fuzija okusa koja oduševljava
  • Burgeri i tacosi – moderni klasik, idealan za brzi, ali kvalitetan obrok na plaži

Restoran Kantun je savršena točka spoja dalmatinske tradicije i suvremene međunarodne kuhinje – uz dozu opuštenosti, topline i prepoznatljivog okusa ljeta.

Lanterna – autentični okusi Dalmacije na rubu mora

Restoran Lanterna, smješten tik uz more, nudi intiman ambijent u kojem se susreću rustikalna dalmatinska tradicija i elegancija suvremene mediteranske kuhinje. S pogledom na more, mirisom soli u zraku i zalaskom sunca u pozadini, svaki zalogaj postaje dio autentičnog doživljaja. U restoranu Lanterna možete kušati:

  • File od tune na žaru, posluženu uz blitvu i krumpir
  • Filet brancina sa rižotom od blitve i umakom od kozica
  • Domaći pršut i ovčji sir, nabavljeni od lokalnih OPG-ova
  • Skradinski rižoto – kremasti dalmatinski klasik pripremljen s teletinom, parmezanom i začinskim biljem – kuhan satima kako bi dobio onu prepoznatljivu dubinu okusa
  • Vege burger – sočna vege pljeskavica u društvu luka u kolutićima i topljenog sira – idealan izbor i za one koji nisu striktno vegetarijanci

Sve je to pripremljeno s naglaskom na svježinu, jednostavnost i lokalnu izvornost – posluženim u atmosferi koja poštuje i prirodu i tradiciju.

Golden Restaurant & Bar – egzotična točka uz more

Smješten na prostranoj terasi Congress & Event Center Zadar, tik uz plažu, Golden Restaurant & Bar novo je in mjesto koje spaja dnevni ritam i večernji izlazak u moderno, urbano iskustvo. Posebno omiljen među mlađom publikom, Golden Restaurant & Bar nudi egzotična jela inspirirana azijskom kuhinjom, idealna za sve koji žele kušati nešto drugačije – lagano, pikantno i vizualno impresivno.
U ponudi su:

  • Spicy Futomaki Selection – raskošan sushi set koji uključuje spicy gambor roll, sashimi od lososa i tune, nigiri od jegulje te spicy tuna maki; idealan izbor za ljubitelje intenzivnijih okusa
  • Miso Spicy juha – klasična japanska juha obogaćena lososom, srirachom i sezamovim uljem, savršena kao uvod u laganu večeru
  • Dragon Roll – kombinacija kuhanog lososa, hrskavih gambora, teriyaki umaka i tobika u rolici punoj tekstura i aroma
  • Torta od pistacije – nježna, ali aromatična slastica s finim slojem pistacije, odličan završetak gastronomske večeri

Uz pažljivo osmišljeni jelovnik, Golden Bar & Restaurant nudi i atraktivnu cocktail kartu te večernji ugođaj savršen za opuštanje uz glazbu i zalazak sunca. To je mjesto gdje se gastronomija susreće s dobrom vibrom – i gdje ćete se sigurno poželjeti vratiti.

Gastronomija kao putovanje: Zašto je Hotel Pinija poseban izbor

U Hotelu Pinija gastronomija nije tek dio ponude – ona je srce doživljaja.
U vremenu kada većina hotela nudi „više-manje isto“, hotel Pinija se izdvaja autentičnošću – kroz poštovanje tradicije, korištenje lokalnih sastojaka i osoban odnos prema svakom gostu.

Svako jelo koje izlazi iz kuhinje nosi svoju priču: miris nedjeljnog ručka, teksturu bakinog domaćeg jela, okus mora i toplinu doma. U Hotelu Pinija – ovdje se ne jede samo. Ovdje se osjeća. Doživljava. Pamti: https://hotel-pinija.hr/home/restaurant-and-bars/